Ei siitä peiliin katsomalla selviä

Yksi huonoimmista neuvoista koirankoulutusta on usuttaa ihmistä katsomaan peiliin. Se kohta milloin sinne peiliin tulisi katsoa on koiraa hankkiessa; sitten kun se täysin omaan kouraan sopimaton eläin on hihnanjatkoksi päätynyt, on peiliin katsominen jo aivan liian myöhäistä.

Itse luonnollisesti pidän isosta osasta koirista, tuskin muuten olisin päätynyt tekemään töitä niiden kanssa. Missään nimessä en pidä kaikista koirista, en läheskään. Suurin osa on minulle aika mitäänsanomattomia, eivät nyt erityisesti minua viehätä tai keikauta vaakaa muuhunkaan suuntaan.

Osa koirista taas menevät siihen kategoriaan että niissä on vain yksi hyvä ominaisuus ja se on että se ei asu meillä.

Minulla on se etulyöntiasema, että tiedän mitä asioita haluan koirissa välttää ja mitkä ominaisuudet ovat minulle tärkeitä. Mitä enemmän näen koiria (ja minähän näen paljon), sen paremmin osaan määritellä mitkä ominaisuudet tekevät koirista sellaisia että ne sopivat minulle paremmin ja mitä asioita haluan välttää hamaan tappiin saakka. Näkemällä arjessani paljon eri lähtökohdista tulevia koiria osaan myös navigoida, mistä ne toivotut ja ei-toivotut ominaisuudet ovat peräisin. Tämä on se kohta, kun peiliin katsomisesta on hyötyä: otan huomioon omat vahvuuteni ja heikkouteni koiranomistajana ja mietin mihin se riittää.  Seuraavaksi otan huomioon omat mieltymykseni koirissa, eli omat kriteerini ja toiveeni koiran ominaisuuksista, koska en ole tyhmä enkä masokisti. En väitä tietäväni aukottomasti mistä löydän itselleni takuulla passelin koiran, mutta tiedän hyvin paljon niitä paikkoja joita takuuvarmasti kannattaa minun tilanteessani vältellä kuin ruttoa.

Ihmiset jotka ottavat aivan vääränlaisen koiran itselleen harvoin ovat tyhmiä tai masokisteja, vaan heillä ei ole sitä tietoa tai kokemuspohjaa että he voisivat tehdä realistisen arvion siitä mitä ominaisuuksia heidän valitsemassaan otuksessa tehdasasetuksina todennäköisesti on, ja miten se tulee vaikuttamaan heidän arkeensa.

Mikäli et vielä ole siinä tilanteessa että joudut toteamaan että tulipahan astuttua paskaan koiranhankinnassa, nyt olisi se hyvä kohta katsoa sinne peiliin. Katso oikein syvälle silmiisi ja mieti, minkälaisen koiran haluat: minkälainen käytös on sinulle miellyttävää ja minkälaiset ominaisuudet koirassa olisi hyvä olla jotta juuri sinä a) pärjäisit sen kanssa ja b) nauttisit sen koiran tavasta olla ja tallustaa tämän maan päällä. Sitten kun olet oikein kaivellut sieluasi ja löytänyt sieltä ne toiveet, lähde selvittämään mistä kaikista todennäköisimmin löydät sellaisen koiran joka vastaa niitä toiveita. Jos tämän itsetutkiskelun lopuksi päädyit sopivaan valintaan rodusta, kasvattajasta ja pennusta, onneksi olkoon. Olet juuri säästänyt itseltäsi hyvin paljon vaivaa ja vitutusta.

Koulutus ei ole taikasauva jolla koirasta tehdään jotain mitä se ei ole

Mikäli löydät sellaisen kouluttajan joka pystyy muuttamaan minkä tahansa koiran täysin mieltymystensä mukaiseksi riippumatta sen lähtökohdista niin pistäpä minulle hänen yhteystietojaan tulemaan, olisi nimittäin muutama kysymys.

Koirankouluttajana varmaan olisi hyvää businessia nyt tulla vakuuttelemaan että kyllä kuulkaa kun vaan ostatte meiltä tällaisen yhden kurssin niin koira sen jälkeen nousee kuin feenikslintu tuhkasta vailla mitään niitä ominaisuuksia jotka siitä tekivät aiemmin hankalan tai vittumaisen elinkumppanin. Se vaan kun ei ole se miten tämä peli toimii. Minun työtäni on kouluttaa ihmisiä kouluttamaan koirille uusia käytöksiä, jotka tekevät niistä helpommin hallittavia. Sitten minun työtäni on toimia tulkkina koiran ja ohjaajan välillä, jolloin koiran tarpeet tuleva helpommin kohdatuksi ja sen hallinta on helpompaa ja se voi paremmin. Annan työkaluja sujuvaan yhteistyöhön. Autan ihmistä ymmärtämään koiraa ja teen ihmisestä helpommin ymmärrettävän koiralle. 

Mikään näistä asioista ei muuta sitä mitä se koira pohjimmillaan on, vaikka sen käytösmallit muuttuvat, se hallitsee impulssejaan paremmin tai sille opetetaan riittävästi vahvoja käytöksiä että sen luontaiset impulssit ovat helpommin hallittavissa. Joitain koiran ominaisuuksia korostetaan ja joitain lakaistaan maton alle. Silti se on se tismalleen sama koira riippumatta miten paljon sitä koulutetaan.

Mikäli löydät sellaisen kouluttajan joka pystyy muuttamaan minkä tahansa koiran täysin mieltymystensä mukaiseksi riippumatta sen lähtökohdista niin pistäpä minulle hänen yhteystietojaan tulemaan, olisi nimittäin muutama kysymys.

Kukaan ihminen ei synny koirankouluttajana, siksi vastaus ongelmiin ei löydy peilistä

Luin hetki sitten Hesarin artikkelin siitä kuinka koirien ongelmakäytös vaikuttaa ihmisten elämään monin erilaisin tavoin (jutun voit lukea täältä) . Näkökulma artikkelissa oli loistava, koska siinä kiteytyi juuri se ongelman ydin. Ihminen on ottanut itselleen täysin sopimattoman koiran ja on pulassa sen kanssa, voimavarat ovat lopussa ja ongelmakäytös käy ja kukkuu tukevasti. Hävettää kun koira ei käyttäydy hyvin.

Häpeä koiran huonosta käytöksestä on todella yleistä ja todella turhaa. Ensinnäkin siksi, että kukaan ei oikeasti voi syntyä valmiina koirankouluttajana, joka osaisi tehdä juuri ne oikeat asiat heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Se vie oman aikansa että löytää sen oikean tiedon maailmalta kuljeskelemasta ja löytää ne resurssit joiden avulla sen koiran käytöksen saa korjattua. Itse olen pistänyt ison osan viimeisestä viidestätoista vuodesta siihen että opiskelen miten koirat toimivat ja miten niitä koulutetaan, enkä minäkään pystyisi tuosta noin vaan korjaamaan niin isoja ongelmavyyhtejä joiden kanssa jotkut epäonniset ihmiset painivat ensikertalaisina. Osa koirista on niin huonoilla lähtökohdilla paiskattuja että minä nostaisin käteni pystyyn saman tien jos koira olisi minun.

Silloin kun käsissä on oikeasti isoja ongelmia, ei auta tippaakaan että joka tuutissa huudellaan että katso peiliin ja ongelma on siellä hihnan toisessa päässä. Kun ei se aina ole, ainakaan siinä mielessä mitä ihmiset usein ajattelet, eli että tekevät jotain aktiivisesti väärin koiran kanssa. Ja sitten ihmiset tulevat itku kurkussa hakemaan apua ja sanovat että ”tiedän että olen tehnyt jotain väärin kun koiralla on näin paljon ongelmia, mutta kun en tiedä mitä olen tehnyt väärin”. Eli on katsottu peiliin, eikä vastaus ole löytynyt sieltä – kuinka yllättävää.

Peiliin katsomisen prosessi

Ongelma peiliin katsomisessa on se, että hyvin harvassa on se ihminen joka sen tekee oikein. Oikea kaava olisi tämä:

  1. Koiralla on ongelmakäytöstä
  2. Katson peiliin ja mietin, mitä tällä hetkellä teen koiran kanssa ja miten se vaikuttaa ongelmatilanteeseen.
  3. Mikäli en tiedä vastausta tähän, pyydän jotakin osaavampaa auttamaan arvioimaan tilanteen tai etsin uusia resursseja joista saan lisää oppia.
  4. Mikäli tilanne ei korjaudu, ryhdyn etsimään enemmän tietoa siitä, mikä tällaisen käytöksen taustalla on. Luen vaikka koirakirjan. Ryhdyn toimiin ja aktiivisesti työstän koiraa saamieni ohjeiden mukaisesti
  5. Kun edistystä tapahtuu, katson taas peiliin. Mikä minun toiminnassani aikaansai tämän positiivisen muutoksen? Kun takapakkeja tapahtuu, mietin mitä voisin tehdä paremmin.
  6. Jatketaan kohtien 2-5 läpikäyntiä niin pitkään kunnes joko koira tai omistaja siirtyy haudan lepoon.

Silloin kun peiliin katsominen menee päin helvettiä, se näyttää tältä:

  1. Etsin koiraa. Tahdon saada suuren, enkä pelkää ollenkaan.
  2. Vietän viisi minuuttia netissä jollain nettikirppiksen eläinosastolla. Löydän ilmoituksen viisivuotiaasta malinoisin ja lohikäärmeen risteytyksestä. Uros, halpa, myydään maalle, hakekaa äkkiä pois se syöksee tulta.
  3. Katson peiliin kolme sekuntia ja totean että kyllä siitä hyvä lemmikki tehdään kerrostaloasuntoon lapsiperheeseen, olenhan sentään ihminen joka ymmärtää että peiliin katsomalla ongelmat katoavat ja ongelma on aina hihnan toisessa päässä, joten koirassahan ei voi olla mitään perustavanlaatuista ja pysyvää ominaisuutta joka voisi mahdollisesti aiheuttaa loputtomasti haittaa, harmia, häpeää tai vaaratilanteita.
  4. Lähetän myyjälle viestin (ja kysyn saisiko osamaksulla)

Edellinen esimerkki saattaa olla hitusen verran liioiteltu, mutta aivan yhtä käsittämätön kuin iso osa valinnoista joita ihmiset tekevät koiria hankkiessaan.

Taikasauvan puutteessa tehdään se mitä voidaan kouluttamalla

Sen sijaan että etsittäisiin syitä koiran käytökselle peiliin katsomalla, voi viisas ihminen löytää sieltä polun koiran käytöksen muuttamiseksi. Ainoa asia johon voimme vaikuttaa on se, miten itse toimimme ja sitä kautta vaikuttaa koiran käytökseen. Oman käytöksen muuttaminen vaan ei aina ole niin helppoa ja yksinkertaista kuin voisi kuvitella, jos koiran vaatimat muutokset ovatkin hyvin isoja tai aikavieviä. Joskus se prosessi on raskas ja vie sekä aikaa että voimia, ja joskus niitä ei ole. En ole ihan varma, mutta olen kuullut huhuja että joillain ihmisillä olisi elämää koirien ulkopuolellakin…?

Ainoa asia johon voimme vaikuttaa on se, miten itse toimimme ja sitä kautta vaikuttaa koiran käytökseen.

Joskus taas se projekti on niin valtava, ja lähtökohdat niin surkeat, että eläin on parempi päästää sinne lohikäärme-malinoisien taivaaseen. Tämän jälkeen voidaan käydä taas vilkaisemassa sinne peiliin ja katsoa, josko takaisin katsoisi sellainen pää johon vihdoin on taottu yksi tärkeimmistä opeista joihin koirien kanssa toimiessa törmää: valitse nyt edes seuraava koirasi järkevästi ettei taas yksi eläin joudu olosuhteisiin joihin se ei sovi ja elämään johon se ei sopeudu, koska siihen vaivaan ei peiliin tiirailusta ole enää lääkkeeksi.

Kirjoittaja: Elli Kinnunen
Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nosework tuomari ja hän toimii myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös