Visio – pennun hankinnan ja koulutuksen tärkein seikka

Vuosia sitten istuin junassa lemmikkivaunussa omien koirieni kanssa, kun junaan tuli nuori nainen jolla oli sievä 4-5 kk ikäinen huskynpentu.

Nainen vaikutti jokseenkin välinpitämättömältä pentua kohtaan, ja syy sille selvisi melko pian: nainen soitti puhelun ystävälleen, ja alkoi valittamaan värikkäin sanankääntein, kuinka joku vanhempi sukulainen oli antanut hänelle pennun syntymäpäivä­lahjaksi ja miten hän ei yhtään jaksaisi jotain koiraa alkaa ulkoiluttaa ja kouluttaa. Johonkin se pentu pitäisi nyt saada lykättyä, uuteen kotiin; kiertoon.

Niin moni asia kun tuossa tilanteessa oli päin hittoja jo lähtökohtaisesti. Jokainen osapuoli on toiminut väärin: kasvattaja myymällä pennun, sukulainen ostamalla pennun ja lahjan saaja ottamalla vastaan lahjan jota ei koskaan olisi pitänyt antaa. Mutta miksi kaikki meni penkin alle? Vastaus on, että näiden ihmisten visiot eivät kohdanneet. Kasvattajan visioista voi vaan arvailla: joko hän visioi, että sukulaisnainen tuntee pennun saajan paremmin ja hänellä oli visio, että myymällä pennun tälle ihmiselle se saa hyvän kodin. Tai sitten hän visioi lihavampaa pankkitiliä, sekin on hyvin todennäköistä. Sukulainen visioi ilahtunutta syntymäpäiväsankaria. Syntymäpäiväsankari visioi koiranpennutonta elämää, jossa menot eivät rajoitu pennun mukaan ja jossa aamut eivät ala pissojen luuttuamisella. Pentu maksaa siitä hinnan.  

Onnistuneeseen pennunhankintaan liittyy aina selkeä, realistinen visio joka perustuu riittävään tietoon ja ymmärrykseen siitä, mitä ollaan hankkimassa. Tiedetään miksi se pentu halutaan hankkia. Koira on helpoimmillaankin niin suuritöinen lemmikki, että sitä ei koskaan pitäisi hankkia ilman selkeää syytä, miksi sellainen halutaan osaksi arkea.

Selkeä visio siitä, minkälaisen koira-arjen itselleen haluaa on tärkein tekijä siinä, että oikea koti löytää oikean koiran ja vice versa. Kun tietää mitä haluaa, on helpompi tehdä oikeat päätökset jotka johtavat siihen lopputulokseen.

Vision merkitys ei lopu kuitenkaan koiran hankintaan. Myös kouluttaessa pitää pystyä näkemään, onko koulutus viemässä siihen suuntaan, mihin sitä koiraa haluaa viedä. Tämä pätee ihan yhtälailla arkitaitojen kouluttamisessa kuin lajikoulutuksessakin. Mitä selkeämmin pystyt näkemään mielessäsi lopputuloksen jota kohti menet, sen varmemmin sen saavutat.

Onnistuneen koiranhankinnan visioiminen ja vision kehittäminen siihen, minkälaisen yhteistyön haluaa sen koiran kanssa saavuttaa ei ole vaikeaa. Se on sitä että pysähtyy miettimään, ihan aidosti ja oikeasti ja kriittisesti. Vision toteuttaminen ei sitten aina olekaan niin helppoa ja yksinkertaista, mutta mahdollisuudet onnistumiseen ovat huomattavasti suuremmat silloin kun visio on mukana selkeänä karttana ja kompassina vieraassa maastossa.

Kirjoittaja: Elli Kinnunen
Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nosework tuomari ja hän toimii myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös