Viisi tärkeää asiaa pennun kouluttamisessa

Pennun koulutus on mukavaa puuhaa ja tärkeä panostus tulevaisuuden sujuvaan arkeen. Pennun treenaamisessa on hyvä muistaa seuraavat asiat:

 

1. Pidä harjoitukset lyhyinä!
Pentu väsyy nopeasti kun sen kanssa treenataan. Kun pentu väsyy, sen oppiminen on tehotonta ja todennäköisyys sille että sen huomio kiinnittyy epäoleellisiin asioihin kasvaa. Pitämällä harjoitukset lyhyinä pidät huolen, että pentu pystyy koko harjoituksen ajan oppimaan tehokkaasti ja olemaan motivoitunut koulutukseen. Koulutuksessa laatu tulee aina ennen määrää, ja tehokas kaksi minuuttia on huomattavasti parempi kuin tehoton kaksikymmentä minuuttia mitä tulee treenaamiseen. Pennut onneksi myös palautuvat nopeasti. Pieni huilitauko välissä, ja taas jaksaa opiskella!

2. Ennakoi ja onnistu
Pienillä pennuilla ei ole vielä kykyä säädellä tehokkaasti viretilaansa, eikä niillä ole vielä riittävää pohjaa koulutuksellisesti, että ne pystyisivät tekemään fiksuja päätöksiä kaikissa tilanteissa. Kun villiys iskee niin se iskee. Kun joku asia kiihdyttää niin se kiihdyttää. Ja kun pentu saa jotain päähänsä, se tekee sen harkitsematta. Siksi ennakointi on niin tärkeää pennun kanssa. Säädä pelikenttä sellaiseksi, että pennulla on mahdollisuus onnistua.

3. Toimiva palkka on kaiken perusta
Koirilla on erilaisia luontaisia taipumuksia siinä, mikä niille on palkitsevaa ja mistä ne nauttivat. Jos koira nauttii ruoasta, lelusta ja sosiaalisesta palkasta paljon luontaisesti, meillä on kaikki mahdollisuudet aloittaa onnistunut koulutus. Mikäli kuitenkin koira ei palkkaudu tehokkaasti ruoasta, lelusta tai sosiaalisesta palkasta, on edessä pieni työmaa. Ensisijaisesti tällaisen pennun kanssa aletaan vahvistaa ruoan ja leikin arvoa. Pennulle luodaan sinnikkyyttä palkkion tavoittelemiseen pienin askelin, ja opetellaan käyttämään ruokaa ja lelua sellaisin ärsykkein, jotka puhuttelevat pentua mahdollisimman hyvin. Vasta toissijaisesti etsitään vaihtoehtoisia palkkaamisen keinoja, kuten toiminnalliset palkkiot. Palkkautuminen ei ole niinkään pysyvä ja muuttumaton ominaisuus koirassa, kun kehittyvä piirre jota voidaan tukea antamalla sellaisia kokemuksia jotka tukevat koiran mielikuvaa palkkioiden merkityksellisyydestä.

4. Anna pennun liikkua
Pennuilla on tarve liikkua silloin kun ne ovat virkeitä. Aikuiset koirat usein säätelevät viretasoaan niin, että kun ollaan sisällä ja mitään ei tapahdu, ne lepäilevät ja säästävät energiaa siihen kun lähdetään lenkille tai treenaamaan. Pentu taas liikkuu aina kun vireystila kasvaa, oli se sitten sisällä tai ulkona, oli sitten yö tai päivä. Antamalla pienelle pennulle riittävästi liikuntaa ja fyysisiä haasteita kuten metsän epätasaisella alustalla liikkuminen varmistetaan, että pentuajan jälkeen omistajan hermoista on jäljellä muutakin kuin rippeitä (samoin olohuoneen tapetista ja eteisen jalkalistasta). Energia jota omistaja ei suuntaa johonkin järkevään, suunnataan yleensä tasan tarkkaan siihen asiaan mikä milloinkin on mielenkiintoista ja sattuu nenän eteen osumaan.

5. Luo toimiva suhde
Suhteen luominen lähtee pienistä, arkisista asioista. Se tulee siitä, että omistaja haluaa kommunikoida pennun kanssa, ja pentu haluaa kommunikoida takaisin. Yhteistä ymmärrystä asioista luodaan koulutuksen kautta, ja tutkimalla maailmaa yhdessä pennun kanssa. Luotettava, selkeä ja määrätietoinen ohjaaja on ohjaaja johon pennun on helppoa luoda hyvä suhde.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös