Valmentaja, treenaaja, kisaaja, omistaja, tuomari

Koiraharrastus on siitä vinkeä harrastus, että se tuo mukanaan paljon erilaisia rooleja. Omassa harrastuksessani nämä roolit ovat pikkuhiljaa lisääntyneet. 

Ensin oli vain koiranomistaja, sitten tuli treenaaja, sitten kisaaja, sitten valmentaja ja viimeisimpänä tuomari.

Jokainen rooli tuo mukanaan uuden tason ja syvyyden koiraharrastukseen, mutta mikäli väärä rooli tulee otettua mukaan väärään tilanteeseen, voi koitua paljon haasteita ja ongelmia. Nämä roolit ovat varmasti eri ihmisille eri näköisiä ja ne voivat pitää sisällään hyvin erilaisia piirteitä, mutta uskon että iso osa näistä ominaisuuksista ovat samoja kaikille koiraharrastuksen parissa taaplaajille.

Koiranomistaja on se, joka kiikuttaa koiran aamupaskalle räntäsateessa, leikkaa kynnet ja tietää kumpaa koiraa pitää rapsuttaa mahasta ja kumpaa koiraa hieroa korvista. Kouluttaa jos jaksaa, mitä nyt on pakko että arki rullaa. Pitää huolta koirien perushyvinvoinnista. Koiranomistajalle koirilla on itseisarvo, joka ei määrity minkään piirteen, ominaisuuden tai suorituksen mukaan. Koiranomistaja on toiminnastaan vastuussa vain omille koirilleen.

Treenaaja on se, joka marketissa kävellessään etsii sitä juuri täydellisen kokoista palkkarasiaa ja tylsien luentojen aikana hairahtuu muistelemaan edellisiä treenejä ja suunnittelemaan seuraavia. Treenaaja nauttii treenikaverien seurasta, analysoi koiran tekemiä suorituksia, on rento ja pitää hauskaa, nauttii koiran kanssa tekemisestä. Treenaaja elää hetkessä, mutta pitää mielessä tavoitteet joihin treeni tähtää. Treenaaja toimii myös arjessa koiranomistajan kanssa käsi kädessä rakentaessaan koiralle fyysisiä valmiuksia, huollattaa koiraa treenit mielessä pitäen ja optimoi ruokavaliota. Treenaaja on toiminnastaan vastuussa vain itselleen ja koiralleen.

Kisaaja on tavoitteellinen ja voitonhimoinen suorittaja. Kisaaja näkee koirassa suuren arvon sen antaman kisaamismahdollisuuden kautta. Kisaaja on virittynyt, jännittävä ja hetkessä elävä, suurien tunteiden harrastaja. Kisaajalla on vahva visio täydellisestä suorituksesta johon se pyrkii. Kisaaja on toiminnastaan vastuussa vain itselleen ja koiralleen, ja kisaaja on saavuttamastaan tuloksesta vastuussa vain itselleen.

Valmentaja elää toisia koirakoita varten. Valmentaja kannustaa, antaa tietoa, analysoi, arvioi ja vertailee suorituksia keskenään. Valmentaja ammentaa tietoa treenaajalta ja kisaajalta silloin kun kokee että siitä on lisäarvoa valmennettavalle koirakolle. Valmentaja on asiakaspalvelija ja yrittäjä. Valmentaja on vastuussa osaamisestaan ja toiminnastaan valmennettavilleen.

Tuomari elää myös toisia koirakoita varten. Tuomari pitää mielessä lajin luonteen, on kriittinen omalle toiminnalleen, oikeudenmukainen ja pikkutarkka. Tuomari ei ajattele omia koiriaan tai valmennettaviaan, ja kohtaa kaikki suoritukset ilman ennakko-oletuksia. Tuomari inspiroituu muiden toiminnasta ja nauttii toisten onnistumisista. Tuomari on vastuussa osaamisestaan ja toiminnastaan kokeisiin osallistuville koirakoille. 

On tärkeää oppia valitsemaan oikea rooli oikeaan tilanteeseen. Mikäli kisaaja on aina mukana treeneissä, voivat omat odotukset ja paineet nousta liian suureksi. Jos koiranomistajan unohtaa ottaa mukaan kisareissulle, koira voi kusaista koekehään koska kisaaja ajatteli suoritusta niin paljon että unohti koiran perushuollon.

Valmentaja taas on huonoin mahdollinen rooli ottaa mukaan kokeisiin tai koulutuksiin, koska valmentaja on vastuussa omasta osaamisestaan muille ihmisille. Jos valmentajan päästää mukaan kisakehään, epäonnistumisen pelko voi kasvaa hurjan suureksi ja viedä kokemuksesta ilon pois. Jos valmentajan ottaa mukaan treeneihin, se vetää aina varman päälle eikä opi mitään, koska ei halua epäonnistua muiden ihmisten edessä.

En tiedä yhtään valmentajaa, jolla ei olisi jossain vaiheessa ollut vaikeuksia oman suorittamisensa ja treenaamisensa kanssa siksi, että ulkopuoliset paineet tulevat liian suuriksi. Niin kauan kun tuntee olevansa ulkopuolisille vastuussa omista treeneistään tai kisatuloksistaan, ei pysty kehittymään lajissa ja ilo omien koirien kanssa tekemisestä voi hukkua. Muut treenaajat ja valmennettavat eivät aina hahmota, että kaikki me kahlataan koirinemme siinä ihan samassa suossa, jonka lisäksi valmentajilla on pääsääntöisesti keskivertoa huonommat mahdollisuudet päästä säännöllisiin ohjattuihin koulutuksiin.

Valmentaja ja tuomari ovat roolit, jotka on pakko lukita munalukolla kellariin kun lähtee treenaamaan tai kisaamaan, koska ne ovat ne roolit joissa ollaan vastuussa muille ihmisille omasta osaamisestaan. Muilla rooleilla ei ole tätä vastuuta, vaan ne ovat omista koiristaan, suorituksistaan ja menestyksestään vastuussa vain itsellensä. Kun treeni – tai kisareissulle otetaan mukaan vain koiranomistaja, treenaaja ja kisaaja ja tasapainotellaan niiden välillä, voidaan toimia koiranohjaajana joka näkee koirassaan sen itseisarvon, voidaan olla itsekeskeinen suorittaja joka iloitsee omista onnistumisistaan ja voidaan kokea epäonnistumiset vain henkilökohtaisena harmituksena sen sijaan että koetaan olevan selitysvastuussa siitä muille.

Muut koiranohjaajat saattavat edelleen nähdä vain sen valmentajan (tai tuomarin) roolin ja tehdä omat oletuksensa ja johtopäätöksensä sen mukaan, mutta onneksi se on heidän ongelmansa eikä minun. 

Kirjoittaja: Elli Kinnunen
Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nosework tuomari ja hän toimii myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös