Nosework Suomen Kennelliiton alaiseksi lajiksi 2020

Nose Work Finlandin vuosikokouksessa 16.3.2019 pidettiin jäsenäänestys Suomen Kennelliiton kanssa yhteistyön aloittamisesta.

Päätös ei ollut yksimielinen, mutta enemmistön päätöksellä yhteistyöhön päätettiin alkaa. Sen myötä ensimmäisiä Suomen Kennelliiton alaisia kokeita voidaan anoa 1.1.2020 alkaen. 

Tosin Kennelliitto on jo aikaisemmin ilmoittanut ottavansa lajin valikoimiinsa. Sen jälkeen kysymys onkin ollut, tekeekö kennelliitto sen NWF:n kanssa vai ilman. Isoimmat kiistakapulat tässä keskustelussa ovat olleet doping-sääntöjen voimaantulo nosework-kokeissa (nykysäännöt NWF:n alaisissa kokeissa mahdollistavat oireettoman lääkityn koiran kokeissa käyttämisen) sekä sekarotuisten koirien asema (eivät voi edustaa Suomea arvokisoissa). Näihin asioihin en enää sen suuremmin ala laittamaan lusikkaani, päätös on tehty ja näillä mennään.

Se mitä minä ennakoin on hyökyaalto uusia treenaajia, jotka kiinnostuvat lajista sen virallistuessa kennelliiton alaiseksi lajiksi. Ja miksipä ei, sillä kyseessä on hauska, mielenkiintoinen, huikean monipuolinen, jännittävä ja haastava laji.

Loppuosa tästä blogitekstistä on erittäin pelkistetty rautalankamalli siitä, minkälainen nosework on koelajina. Mikäli laji ei ole entuudestaan tuttu, toivon että tämä auttaa hieman hahmottamaan, mistä on kysymys. Tarkempia ja kattavampia tietoja varten suosittelen lukemaan Nose Work Finlandin sivuilta laji-infon sekä koesäännöt tulkintaohjeineen

Mikä nosework?

Koira opetetaan etsimään kolmea erilaista kohdehajua: eukalyptusta, laakerinlehteä sekä laventelia. 1. luokassa etsitään eukalyptusta, 2. luokassa eukalyptusta, laakerinlehteä sekä niiden sekoitusta, ja 3. luokassa eukalyptusta, laakerinlehteä, laventelia sekä niiden sekoitusta. 

Koira opetetaan etsimään kolmea erilaista kohdehajua: eukalyptusta, laakerinlehteä sekä laventelia.

Käytetyt hajut ovat niin sanottuja hydrolaatteja, eli vesipohjaisia nesteitä. Yksi tippa nestettä imeytetään johonkin siirrännäiseen (esim. huopa, vanu, sideharso) ja piilotetaan näkymättömiin alueella. Koira ilmoittaa vapaamuotoisesti löydöstään ohjaajalle (erilaiset asentoilmaisut ovat mahdollisia mutta eivät välttämättömiä). Koira ei saa raapia tai purra hajunlähdettä. Ohjaaja ilmoittaa tuomarille koiran tehneen löydön nostamalla kätensä ylös ja sanomalla ”löytö!”, jonka jälkeen tuomari kuittaa ohjaajan ilmoituksen sanomalla joko ”oikein” tai ”väärin”. Koiran saa aina palkata sen tekemästä löydöstä myös kokeessa. Koira työskentelee useimmiten kytkettynä, kuitenkin niin että alueen salliessa tuomari voi antaa luvan alueen työstämiseen vapaana.

Eri etsintäalueet ja koemuodot

Noseworkissa on neljä erilaista etsintäaluetyyppiä sekä viisi erilaista koemuotoa. Erilaiset etsintäaluetyypit ovat sisäetsintä, ulkoetsintä, laatikkoetsintä sekä ajoneuvoetsintä (koira etsii hajua ajoneuvon ulkopinnalta).

Viisi eri koemuotoa ovat:

1.Kaikkien osioiden koe: sisäetsintä, ulkoetsintä, ajoneuvoetsintä sekä laatikkoetsintä

Yhden osion kokeet:
2. Sisäetsintäkoe: neljä eri sisäetsintää
3. Laatikkoetsintäkoe: neljä eri laatikkoetsintää
4. Ulkoetsintäkoe: neljä eri ulkoetsintää
5. Ajoneuvoetsintäkoe: neljä eri ajoneuvoetsintää

Jokaisessa koemuodossa on kolme eri luokkaa: 1. luokka, 2. luokka ja 3. luokka. Luokkanousuun vaaditaan kolme hyväksyttyä (100 pisteen) suoritusta. Kaikki koemuodot etenevät toisistaan riippumattomina.

Nosework-kokeet

Kokeissa koirakko kerää pisteitä ja välttelee virhepisteitä. Mikäli koira löytää kaikki hajut kaikilta alueilta, saavuttaa koirakko 100 pistettä. Ykkösluokassa jokaisella alueella on aina yksi haju, jolloin jokainen löytö on 25 pisteen arvoinen. Ylemmissä luokissa hajuja voi olla enemmän ja löytöpisteet jakautuvat eri piiloille, kuitenkin niin että jokaisessa osiossa on kiinni 25 pistettä. Lisäksi kolmosluokassa voi olla myös tyhjiä alueita, jolloin pisteet tienataan ilmoittamalla alueen olevan tyhjä. Kakkos – ja kolmosluokassa kohdehajut voivat olla koiralle saavuttamattomia.

Alueelle asetetaan aina maksimiaika. Jotta koirakko tienaa alueelta pisteet, tulee kaikkien alueella olevien hajujen löytyä maksimiajan sisällä. Tyypillinen ykkösluokan maksimiaika on 1-4 minuutin välillä.

Etsinnöissä on mahdollista saada virhepisteitä esimerkiksi tiputtamalla ruokaa maahan, pissavahingolla, raapimalla hajunlähdettä tai ilmoittamalla väärän löydön. Virhepisteitä ei vähennetä löytöpisteistä.

Hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan 100 pistettä ja maksimissaan 3 virhepistettä. Luokkanousuun vaaditaan kolme hyväksyttyä suoritusta.

Hajutesti

Ennen kokeisiin osallistumista koirakon tulee suorittaa hyväksytysti hajutesti. Hajutestissä on 12 laatikkoa yhdessä tai kahdessa rivissä ja näistä yhdessä laatikossa on tippa eukalyptushydrolaattia. Mikäli koirakko pystyy kolmen minuutin sisällä määrittelemään oikean laatikon, on hajutesti hyväksytty. Testi voidaan kuitenkin hylätä, mikäli koira turmelee laatikkoa. Hajutesti suoritetaan vain kerran ja se on voimassa koiran koko eliniän ajan.

Miksi nosework?

Kaikista harrastamistani koelajeista nosework on ehdottomasti jännittävin. Ennen koepaikalle menemistä ei voi tietää, minkälaiset etsintäalueet tulevat olemaan, ja minkälaiset olosuhteet alueilla on. Oman jännityksensä lajiin tuo hajun käyttäytyminen: haju liikkuu alueella vaihtelevasti luoden omia haasteitaan hajunlähteen selvittämiseen.

Koiralla on paljon vetovastuuta alueella: koiran rooli on työstää aluetta tehokkaasti kohdehajua etsien, ja ohjaajan tehtävänä on tulkita koiraa ja pitää huoli alueen kattamisesta. Laji vaatii koiralta hyvää työskentelymoottoria, itsevarmuutta ja itsenäisen ongelmanratkaisun taitoja. Ohjaajan tulee osata rakentaa ja hallinnoida koiran hajukuvaa, olla taitava lukemaan koiran reaktioita sekä käyttää strategista silmää alueen kattamisessa. Parhaimmillaan nosework-etsintä on saumatonta yhteistyötä jossa koirakko toimii sujuvasti tiiminä kohdehajuja metsästäen. 

Kirjoittaja: Elli Kinnunen
Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nosework tuomari ja hän toimii myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

2 ajatusta aiheesta “Nosework Suomen Kennelliiton alaiseksi lajiksi 2020”

  1. Sari Pesonen

    Hei Elli,

    Onko siis niin että koira ei saa olla mitenkään lääkitty jotta saa osallistua Nose kokeisiin? MInulla on koira jolla on mielialalääkitys päällä (ollut jo yli vuoden) ja nyt näyttää vaikealta päästä lääkkeestä eroon. Onko siis niin että meidän kisahaaveet on iäksi kuopattu mikäli emme onnistu pääseemään tuosta lääkityksestä eroon? Onko tässä tapahtunut muutos aiempaan verratuna, eli oliko ennen mahdollista osallistua tälläisen koiran kanssa (vaikka eihän tällä mitään merkitystä oikeastaan ole…) nose kokeisiin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös