Nose Work ja tuhat tapaa pilata hyvä etsintä

Kävin viettämässä mukavan illan tuossa naapuriseuran järjestämissä möllinosekisoissa. Käytiin Maurin kanssa tsekaamassa alueet nollakoirakkona, ja etsintöjä katselin illan ajan sihteerin roolista.

Tällä kertaa ainoastaan yksi koira saavutti 100 pistettä näistä kinkereistä. Jäin vähän mutustelemaan ajatusta jälkikäteen: alueet olivat sekä kooltaan että piiloiltaan ihan maltillisia – haastavimpana ehkä kahden ison maasturin koostama ajoneuvoetsintä (johon siihenkin sai sitten ruhtinaallisen 5 minuutin etsintäajan).

Olosuhteet olivat hyvät, ei ollut paahtavan kuuma eikä kaatosade. Ja siitä huolimatta satasen suorituksia ei osunut kohdalle kuin yksi. Toki pohdiskeltavaa nosen kisa-alueiden sopivasta vaatimustasosta ja sen määrittelystä riittäisi ihan varmasti paljonkin, mutta tällä kertaa pohdiskelin enemmänkin ohjaajien tekemiä virheitä alueella.

Koska mehän mokaillaan, siitä ei pääse mihinkään – ja tullaan mokailemaan jatkossakin! 

Harvalla noseohjaajalla on takataskussaan työkoirapuolen tietotaitoa tai välttämättä kauheasti mitään muutakaan historiaa hajutyöskentelyn parissa. Ja kun sitä tietotaitoa ei vielä ole, sitä täytyy hankkia – osin aina kantapään kautta, väkisinkin.

Yksikään ohjaajan tekemä virhe joita tänään alueilla tapahtui ei ollut sellainen, ettenkö itse olisi sitä samaa kokeillut. ”Mä niin tiedän miltä toi tuntuu” oli monesti mielessä tänäänkin.

  • Ai paineistit koiran nurkkaan kunnes se teki valeilmaisun – joo kokeiltu on!
  • Niin vedätit sitten koiran pois hajulta – jep jep, tuttua puuhaa.
  • Jäit jumittamaan johonkin kohtaan aluetta vaikka haju ei ollut siellä päinkään – arvaa montako kertaa?
  • Olit liian hätäinen ilmoittamaan löydön – ai perkele se kirpaisee, joka kerta.
  • Et sitten uskonut koiraa vaikka se yritti monta minuuttia morsettaa sulle että T Ä Ä L L Ä – Juu, ei aina voi tajuta.

Ja listahan vaan jatkuu ja jatkuu.

Ihan aina ei ole helppoa suhtautua rakentavasti omiin virheisiin, mutta aina niissä on se ydin aina vaan parempaan ohjaamiseen ja onnistumiseen. Jos ei mitään muuta, se oma moka ottaa päähän niin paljon, että sitten ei auta muu kuin lähteä treenaamaan. Aika usein parhaat onnistumiset koirien kanssa ovat tulleet jonkun ihan kauhean rimanalituksen jälkeen, kun vituttaa niin että järki lähtee. Kun silloin ei enää ole muuta mahdollisuutta kuin joko lopettaa koko laji, tai treenata, treenata ja treenata niin pitkään, että se työskentely saadaan nostettua uusiin sfääreihin. Silloin ei ainoastaan korjaa sitä asiaa joka johti virheeseen, vaan sen tien varrelta löytyy ne kaikki muutkin tärkeät opit joita onnistumiseen tarvitsee.

Onneksi suurin osa noseväestä osaa suhtautua mokailuihin huomattavasti minua rennommin ja se perspektiivi löytyy huomattavasti sujuvammin siihen, että no vähän jotain mokailtiin, silti oli tosi kivaa ja se on se pointti koko lajissa. Sitten taas jos se epäonnistuminen jää kuitenkin nakertamaan itsevarmuutta, täytyy muistaa että itseluottamuksen rakentaminen on hyvin yksinkertainen prosessi. Lähdet yrittämään ja joko onnistut tai epäonnistut. Jos onnistut, hyvä. Jos epäonnistut, yrität uudestaan. Tätä prosessia toistamalla ei ole mahdollista olla rakentamatta itselleen sekä uusia taitoja että itsevarmuutta niihin taitoihin. Ja luottoa koiraan. Nehän tän pelin osaa jo.
 
Nose on kiehtova, ihana, herkkä ja pirullinen laji. Siinä on hyvin helppo munata hyvä etsintä monella monenkirjavalla eri tavalla, ja hyvä niin. Siksi se on niin koukuttavaa.

Kirjoittaja: Elli Kinnunen
Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nosework tuomari ja hän toimii myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

1 ajatus aiheesta “Nose Work ja tuhat tapaa pilata hyvä etsintä”

  1. Hyvä kirjoitus. Laji kuin laji, niin ainakin itse olen joutunut kokoamaan enemmän tai vähemmän itseni sieltä maanrakosesta takaisin toimivaksi ohjaajaksi noiden terriereiden kanssa. Kantapään kautta valitettavasti tuntuu menevä välillä oppi parhaiten perille ja mokat muistaa parhaiten 😀 Mutta hei, ei se oli niin vakavaa (eipä) ja vielä joskus mokille voi nauraa (ehkä kymmenen vuoden päästä)!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös