Hoopers -lajit

Hoopers-agility on lähtöisin Amerikasta, josta se on nopeasti levinnyt Keski-Eurooppaan ja sieltä Isoon Britanniaan. Hoopers on agilityn tyylinen ratalaji, jossa esteet ovat usein maatasossa läpi juostavia tai kierrettäviä.

Erilaisia kilpailuluokkia ja eri yhdistysten sääntöjä on useita ja monessa maassa säännöt ovat vielä kehitysasteella. Lajista löytyy nimityksiä hoopers-agility, hoopers, HoopAgi, canine hoopers ja ehkä isoimpana vaikuttajana North American Dog Agility Council (NADAC) -järjestön omat NADAC Agility ja NADAC hoopers -sääntöjen mukaiset kisat, joita harrastetaan paljon myös Australiassa ja Keski-Euroopassa.

Kisoissa saattaa olla 7-9 erilaista luokkaa. Osassa luokista on agilityesteitä radalla ja koiraa ohjataan joissain luokissa mukana juosten ja joissain luokissa ohjauslinjan takaa kentän päädystä tai esimerkiksi keskeltä kenttää. Tuomari asettaa ohjauslinjat suunnitellun radan mukaisesti. Hoopers on “show” tai “games” -tyyppinen urheilulaji, jossa ohjaaja voi taktikoida bonuspisteitä keräten.

Hoopersissa on aloittelijoiden luokkia, joissa juostaan numeroitua rataa koiran mukana, mutta pääasiassa tavoitteena ylemmissä luokissa on, että ohjaaja pysyttelee rajatulla alueella ja koira liikkuu radalla kauko-ohjauksen ja suuntakäskyjen varassa. Esteinä ovat yleisimmin läpi juostava kaari, halkaisijaltaan 80 senttinen lyhyt suora putki sekä kierrettävä tynnyri. Muita hoopersissa nähtyjä esteitä ovat 100-120 cm leveät portit, joita juostaan takaa tai edestä tai kierretään ja joissain säännöissä läpi juostava 180 cm pitkä matto “tango mat”.

Tästä lajiesittelytekstistä on rajattu pois sellaisia luokkia (erityisesti NADAC:in luokat), joissa näkee myös mutkaputkia sekä loivia A-esteitä ja pujottelua. NADAC:in ajatuksena on, että kaikki löytäisivät itselleen sopivan tyylin harrastaa ja kilpailla “agilityssa”, joten luokkia ja “gameseja” on siksi useita.

Hoopersissa esteet ja radat on suunniteltu koirille mahdollisimman turvallisiksi. Tämä mahdollistaa myös vanhempien koirien sekä fyysisesti raskasrakenteisempien tai rajoittuneiden koirien harrastamisen ja kilpailemisen lajissa. Rataprofiileissa tavoitellaan koiran virtaavaa juoksua ja luontaisia käännöksiä radan läpi. Vanteiden ympäri kieputtaminen ja läpivedot on kiellettyjä. Kauko-ohjaus antaa koiralle aikaa arvioida ja rytmittää juoksuaan kun ohjaaja ei ole edellä tai vierellä kirittämässä tai jopa hidastamassa koiraa. Esimerkiksi Canine Hoopers UK:n säännöissä ihanneaika on aina 45 sekuntia ja maksimiaika 90 sekuntia. Esteitä on radalla 15-24 ja starter luokassa esteväli 4-5 metriä ja ylemmissä luokissa 6-8 metriä. On myös putkiluokkia ja tynnyriluokkia, joissa rata koostuu vain yhdenlaisista esteistä. Jos koira ohittaa radalla juostessaan linjalta esteen, ei koiraa saa korjata esteelle takaisin, vaan virheeksi merkataan 5 virhepistettä. Koiran sujuvaa ja turvallista juoksua ei saa häiritä edes kieltovirheitä korjaamalla.
 
Ohjaajan ei tarvitse olla lajissa luontainen juoksija, vaan tavoite on ohjata koiraa ohjauslinjojen takaa, melkein paikoiltaan. Lajissa panostetaan paljon koiran ohjaamiseen suullisilla käskyillä ohjaajan ollessa jopa 20-30 metrin päässä koirasta. Tuomari voi lisätä ohjauslinjan eri luokkiin esimerkiksi ympyrän radan keskelle tai rajan kehän päätyyn tai laitaan, jonka takaa koira täytyy ohjata radan läpi. Suullisia käskyjä voi kehittää erilaisiin käännöksiin esimerkiksi 180 asteen käännökseen omansa ja tynnyrin kiertoon eri puolilta omansa peruskäskyjen oikea, vasen, eteen, in ja out -käskyjen lisäksi. Koiran on opittava kuuntelemaan käskyt tarkasti ja etenemään niiden mukaisesti radalla. Ohjaaja auttaa koiraa myös agilitysta tutuilla vartalo-ohjauksilla; valsseilla, takaa leikkauksilla ja kiertoihin lähettämällä. Koira saa samalla liikuntaa ja ajateltavaa. Kiihtyväkin koira joutuu rauhoittumaan, kun sen täytyy kuunnella suullista ohjausta ja edetä itsenäisesti.
Pisteitä ansaitaan radalla taulukoiden mukaan. Puhdas rata alta ihanneajan tuo 10 pistettä. Tuomari suunnittelee radalle bonus boxeja, etäohjausboxeja ja haastelinjoja, joiden sisältä tai takaa koiraa ohjaamalla koko radan läpi voi ansaita lisäpisteitä. Virhepisteet vähentävät lopullista pistemäärää. Luokan nopein koirakko saa 5 lisäpistettä. Starter -luokasta voi nousta seuraavaan luokkaan kun 200 pistettä on kasassa. Mitä ylemmäksi luokissa mennään, sitä enemmän voi pisteiden keruussa taktikoida, eikä nopeus ole enää välttämättä suurin kilpailuetu.
 
Koirat jaetaan kahteen kokoluokkaan pieniin ja isoihin kyynärluun pituuden mukaan. Koirat, joilla kyynärluu on alle 15 cm pitkä kilpailevat pienten sarjassa. (Canine Hoopers UK).
 

Hoopers on saanut maailmalla lajina nopeasti paljon harrastajia sillä se on lähes kaikille koirille ja ohjaajille sopivaa ja myös näyttävä laji. Agility säilyttää pitkää suosiotaan, mutta on alkanut lajina kehittyä todelliseksi urheiluksi ja vaatii koiralta ja ohjaajalta hurjan määrän koulutustaitoja, fysiikkaa, kestävyyttä sekä terveyttä. Hoopersissa on pääsääntöisesti jätetty pois sellaiset esteet, joiden kouluttaminen vie aikaa tai jotka ovat koiralle fyysisesti rankkoja. Rataprofiilien virtaavuus motivoi myös sellaisia koiria, jotka eivät tykkää kääntyä jatkuvasti tiukasti, vaan haluavat edetä itsenäisemmin radalla. Koska käännökset ovat suhteellisen loivia ja putket suoria, pääsee suurin osa myös ei-niin-ketteristä koirista sekä kroppaongelmaisista koirista nauttimaan “tasamaajuoksusta” ilman suunnatonta liukastumisriskiä.

Hoopers on mielenkiintoinen uutuus, jonka lentoon lähtöä olisi mahdollista kokeilla myös Suomessa. Hoopers olisi mahtava vaihtoehtolaji niille, joiden mieli kaipaa agilitya, mutta syystä tai toisesta ei kykene täysipainoisesti sitä tekemään.

 
Toivottavasti laji huomioisi jatkossakin eri muunnoksineen ja sääntöineen koirien turvallisuuden, rataprofiilien järkevyyden ja haasteet lajiin tulisivat nimenomaan kauko-ohjauksen toimivuuden ja pistetaktikoinnin kautta. Olemme aloitelleet Jyväskylässä lajin harjoittelua nyt neljän täyden alkeisryhmän voimin ja kokeilemme lajiin sopivia koulutusmenetelmiä. Tarkoituksena on pitää lajista myös epävirallisia möllikilpailuja aika pian, sillä agilitysta hoopersiin siirtyneet koirat edistyvät siinä hurjaa vauhtia.
 
Omat bordercollieni Huiku ja Aimo rakastavat juosta esteeltä toiselle, mutta ovat “fyysisesti agilityrajoittuneita” ja joille olisi suuri riski liukastua mutkaputkessa tai hypyllä virhearvioinnin seurauksena. Koiran ohjaaminen hoopersradalla tuntuu aluksi oudolta kun koira vain juoksee tasaisesti eteenpäin eikä ohjausta rytmitä koiran hypyt tai tarve hidastaa tiukkoihin kohtiin eikä itse juokse mukana. Hoopersista osansa on saanut myös agilitya harjoitteleva kääpiöpinseri Suhina, jolle näen olevan hyötyä siitä, että irtoamista ja kaukaa ohjaamista harjoitellaan agilitya varten “kevyilä esteillä” ettei pientä koiraa tarvitse turhaan väsyttää agilityesteillä näitä treenatakseen. Toivomme lajin ottavan tuulta alleen eri puolella suomea, koska sille löytyy varmasti oma harrastajakuntansa. Hoopers-esteet eivät maksa paljoa ja alkuharjoitteluun sopii hyvin lyhyet agilityputket ja mitkä tahansa tynnyrit tai saavit, joita koira voi kiertää.

Haukkuvaaran kursseilla on tarkoitus opettaa koirille suullisia suuntakäskyjä, itsenäistä etenemistä ja hyvää estefokusta mahdollisimman turvallisilla harjoitteilla ja loivilla käännöksillä. Tehdään hoopersia “yleisellä tasolla” opettaen niitä lajin osa-alueita, jotka sisältyvät lähes kaikkiin hoopers-tyylisten kilpailujen luokkiin.

Lajin kouluttaminen meillä Haukkuvaarassa oli Julian idea. Hän halusi hauskan ja vauhdikkaan lajin niille koirille, jotka nauttivat agilitysta, mutta jotka eivät sitä pysty täysimittaisesti harrastamaan. Seuraamme aktiivisesti hoopersin kehitystä kotimaassamme ja suuntaamme koulutuslinjamme sen mukaan, minne enemmistö sen haluaa viedä ja millä säännöillä sitä aletaan Suomessa harrastamaan.

Tällä hetkellä meille on tärkeintä koirien ja ohjaajien ilo, uuden innostuksen tukeminen ja lajin koulutusmentelmien levittäminen ja harjoituspaikkojen mahdollistaminen.

Kirjoittaja: Minna Niskala

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös