Empaattinen koira peilaa ohjaajaa

Kevät tuli vihdoin, ja tällä viikolla keskiviikon Nose Work-valmennukset päästiin pitkästä aikaa pitämään kokonaan pihalla. Ai että mikä riemu! Aurinko paistoi ja yhden ryhmän aikaan nautiskeltiin vielä joutsenien ylilennostakin. Eukaa ja laventelia oltiin tällä kertaa jemmailtu pitkin Kodin Terran pihaa.

Koko illan ryhmät tuntuivat menevän ihan erityisen kevyissä fiiliksissä, ja koirat työskentelivät huikean hienosti. Varmasti yksi vaikuttava tekijä oli se, että ohjaajat olivat selkeästi mielissään saadessaan vaihtelua treenipaikkoihin, jolloin se hyvä tunnelma siirtyi myös koiriin. Hajutyöskentelyssä jos jossain on tärkeää, että koiralla on toiveikas olo ja mukava fiilis työskennellä.

Tämä asia joskus meinaa unohtua: mikäli koira pitäisi saada johonkin mielentilaan, on kaikista helpointa näyttää koiralle mallia. Niin usein näkyy ohjaaja, joka rystyset valkoisena puristaa hihnaa otsasuoni tykyttäen ja äyskii koiralle että ”RAUHOITU NYT!” – ei muuta kuin onnea siihen yritykseen. Tai se ohjaaja, joka näyttää siltä että istuisi paljon mieluummin kotona Netflixin ääressä kuin olisi treenikentällä koiransa kanssa ja valittaa että ”kun ei tää koira innostu tästä hommasta” – kumma juttu niin kerrassaan.
 
Vaadi aina ensin itseltäsi, ja sitten vasta koiraltasi. Mieti aina ensin, mitä sulta puuttu, älä sitä mitä koiralta puuttuu. Mitä sinun täytyy tuottaa, eikä sitä mitä koiran täytyy tuottaa. Pelkällä hyvällä esimerkillä ei vielä koiria pistetä soimaan, mutta ilman sitä voidaan tehdä kaikki teknisesti aivan oikein silti saavuttamatta sitä mitä halutaan, koska tunnepuolella jäädään vajaaksi.

Niin usein näkyy ohjaaja, joka rystyset valkoisena puristaa hihnaa otsasuoni tykyttäen ja äyskii koiralle että ”RAUHOITU NYT!” – ei muuta kuin onnea siihen yritykseen.

Paljon puhutaan treeneihin valmistautumisen tärkeydestä. Pitää olla oikeat välineet, palkat siellä missä pitää ja suunnitelma valmiina. Tämäkään ei kuitenkaan riitä siihen että saavutetaan se toivottu lopputulos, sillä niin harvoin lajikoulutuksessa lopulta on kyse siitä mitä koira tekee, vaan tärkeintä on miten koira sen tekee. Tämä tuo mukanaan sen vaatimuksen, että onnistuneen treenin alkuvalmisteluihin kuuluu yhdessä oikeaan mielentilaan laskeutuminen koiran kanssa.

Kirjoittaja: Elli Kinnunen
Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nosework tuomari ja hän toimii myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös