HAUKKUVAARAN BLOGI

Ei kisoja, ei motivaatiota? Oikeesti?

Covid-19 sitten tuli ja mylläsi kaiken.

Ollaan Suomessa vielä niin lintukodossa, että ne suurimmat murheet ja pelot tuntuvat melko kaukaisilta suurimmalle osalle, ja hiton hyvä niin. Sen sijaan iso kolahduksen koiraharrastajan arkeen on lyönyt kisojen ja tapahtumien katoaminen kuin tuhka tuuleen.

Nyt puhutaan hyvät ihmiset muutaman kuukauden kisatauosta.

Todella paljon kuulee nyt, miten treenimotivaatio on kadonnut kun kokeet ja kisat peruttiin. Ihan varmasti monella treenimotivaatio kokikin kolauksen siksi, että kisasuunnitelmat menivät uusiksi, mutta en usko että siinä on meillä vielä koko totuus.

Nyt puhutaan hyvät ihmiset muutaman kuukauden kisatauosta. Pahimmallakin arviolla ollaan kuitenkin taas puksuttelemassa eteenpäin kisojen ja muiden tapahtumien parissa vielä tämän vuoden puolella.

Ajattelepa asiaa tästä näkökulmasta: sulle on tullut pentu taloon. Milloin oletat kisaavasi sen kanssa? Todella harva koira on oikeasti valmis kisakoira vielä 1-vuotiaana. Aika harvat 2-vuotiaana. Suurin osa alkaa olla oikeasti kypsä kisakoira vasta 3-4 -vuotiaana tai myöhemmin. Silti harvoin kuulee valitusta pennun omistajilta, että kylläpä nyt masentaa kun ei pääse ainakaan vuoteen kisaamaan, eikä ole motivaatiota treenata sitä pentua kun ei sen kanssa kuitenkaan pääse kisaamaan vielä pitkään aikaan.

Syy miksi pentujen kanssa odotetaan innolla tulevaa ja maltetaan rakentaa sitä suoritusta valmiiksi pienistä palasista kohti hienoa kokonaisuutta, on se ajatus että ei olla valmiita vielä. On vielä työtä tehtävänä ennen kuin ollaan sillä tasolla mihin ollaan tähtäämässä. Joten miksi murehtia keskeneräisyyttä, kun tiedetään että varmoin askelin marssitaan kohti sitä pitkän tähtäimen tulevaisuuden tavoitetta? Eikö niin?

Jos olo on sellainen, että treenit ei maistu, ajattele asiaa näin: ollaan menetetty vain lyhyen tähtäimen suunnitelmat, joten nyt pitää nostaa sitä kiikaria vähän ylemmäs. Pistä katse sen tavoitteen suuntaan, mitä et joka tapauksessa olisi saavuttanut koiran kanssa seuraavien parin kuukauden aikana. Opettele jo seuraavankin kisaluokan liikkeitä. Aloita uusi laji. Tai parempi vielä, palaa vahvistamaan pohjia, koska siinä on sellainen asia johon ei pari kuukautta riitä – siinä riittää työtä niin pitkään kun tätä maallista taivalta koira kanssa tallustellaan.

Pistä katse sen tavoitteen suuntaan, mitä et joka tapauksessa olisi saavuttanut koiran kanssa seuraavien parin kuukauden aikana.

Covid-19 on vienyt paljon ja tulee viemään enemmänkin ennen kuin ollaan selvillä vesillä, mutta treenimotivaatiota sen ei tarvitse antaa viedä mukanaan. Nyt jos koskaan tarvitaan iloa arkeen, joten nakkaa se yliviivattu kisakalenteri roskikseen, pistä katse luottavaisena kohti tulevaa ja lähde treenaamaan jotain kivaa.

Elli Kinnunen

Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nose Work tuomari ja hän toimii menestyksellisesti myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

Blogista löydät vinkit niin koiraperheen arkeen kuin totisempaankin harrastamiseen.

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Share This