Älä anna koiran asettaa rajoitteita

Yksi perusperiaate joka kulkee mukana niin arjessa kuin harrastuksissakin koirien kanssa on se, että koirat eivät saa asettaa minulle rajoitteita siihen, miten voin toimia tai miten voin tehdä.

Toki lähdetään siitä perusoletuksesta, että mitään kohtuutonta tai mahdotonta en koskaan pyydä tai vaadi, ja olen koko ajan hyvin herkästi tunnustelemassa, mitkä asiat koira kokee haastaviksi tai jopa mahdottomiksi ja asetan ne vaatimukseni sen mukaisesti. Mutta perusperiaate on se, että ensimmäinen reaktio ei ole ”ei sitten” jos koira kokee jonkun asian haasteelliseksi tai reagoi johonkin asiaan väärällä tavalla.

Arkitottelevaisuutta kouluttaessa ja etenkin ongelmakoirakoulutuksissa törmää mitä kirjavimpaan kirjoon rajoitteita, joita koirat ovat asettaneet omistajilleen.

 • omistaja ei voi kävellä lenkillä normaalisti, vaan joutuu pitämään käsiään koko lenkin ristissä rinnallaan, jotta koira ei innoissaan pure käsiin kiinni
 • omistaja ei voi tulla ovesta sisälle ilman että heittää kourallisen ruokaa koiralle, ettei se innoissaan pure kun omistaja tulee sisälle
 • omistaja ei voi istua sohvalla ollenkaan, koska koira kiihtyy siitä liikaa
 • omistaja ei voi pukea kenkiä tai sukkia jalkaan koiran läsnäollessa
Kirjo ei ole sen kapeampi harrastusrintamalla, joskin rajoitteet usein ovat vähemmän dramaattisia.
 
 • ohjaaja ei voi pistää kättä taskuun koiran ollessa paikallaolossa, koska koira karkaa
 • ohjaaja ei voi pitää palkkiota valmiina kädessä koska koira tilttaa ja lopettaa työskentelyn
 • ohjaaja ei voi käyttää etäpalkkaa koska koira karkaa varastamaan sen
 • koira ei suostu ottamaan vastaan lelupalkkiota ruokapalkkion jälkeen, joten ohjaajan on pakko käyttää pelkkää ruokaa lopputreenin jos koira kerran sitä on saanut
 • ohjaaja ei voi käyttää lelupalkkaa ollenkaan koska ei saa sen jälkeen lelua koiralta pois, tai koiraa kiinni kentältä.

Periaatteellinen lähtökohta siihen tilanteeseen, kun koira kertoo että ”et voi”, on ”ai en vai, katotaanko”. Miten siihen minun mieleiseeni lopputulokseen päädytään, on taas aina hyvinkin tilannekohtainen harkinta, eikä tämä periaate tarkoita sitä että homma hoidetaan perkele-energialla heti poikki ja pinoon. Ei tilanteisiin aina voikaan heti löytää sitä täydellistä tapaa reagoida joka saa asiat luistamaan. Joskus se senhetkinen ratkaisu on istua kivennokkaan ja miettiä pitkään ja hartaasti, mistä sitä solmua aletaan setvimään. Mutta välittömästi sillä hetkellä kun koira alkaa rajoittaa omistajan toimintaa, pitää sen prosessin rattaiden lähteä pyörimään.

Kun koiraan suhtautuu ymmärtäväisesti ja reilusti, ei omistajan päättäväisyys ja peräänantamattomuus koskaan johda siihen että koira päätyy sille epäreiluun tilanteeseen. Pelot, epävarmuudet, fyysiset ja henkiset rajoitteet otetaan aina huomioon eikä mitään kohtuutonta koskaan vaadita koiralta.

Joskus se senhetkinen ratkaisu on istua kivennokkaan ja miettiä pitkään ja hartaasti, mistä sitä solmua aletaan setvimään.

Usein kuitenkin koiran taipumukset tulkitaan liian nopeasti rajoitteiksi: jokin asia tuntuukin vaikealta tai haasteelliselta, joten sen suhteen heitetään hanskat tiskiin. ”Ei se vaan opi olemaan paikallaan kun se on niin vilkas”; ”Se on niin ahne ettei se pysty keskittymään” tai ”se nyt vaan kiihtyy niin paljon että puree”, ihan niin kuin se olisi taivaalliseen suunnitelmaan kirjoitettu että tämä koira se nyt vaan ei kykene tekemään asiaa x. Siitä koiran taipumuksesta tai ominaisuudesta tehdään tekosyy sille, ettei asiaan tartuta.

Useimmiten siihen asiaan puuttuminen tarkoittaa sitä, että omistajan tai ohjaajan täytyy myöntää itselleen, ettei hänen senhetkinen osaamisensa riitä sen ongelman ratkaisemiseen. Silloin täytyy löytää ne resurssit joiden avulla sitä osaamista kartutetaan.  Vaikea koira joko kouluttaa itselleen pirun hyvän ohjaajan, tai sitten koira ja ohjaaja ovat molemmat kusessa toistensa kanssa

Kirjoittaja: Elli Kinnunen
Kirjoittajalla on kokemusta useista eri lajeista, hän on Nosework tuomari ja hän toimii myös ongelmakoirien koulutuksen parissa.

1 ajatus aiheesta “Älä anna koiran asettaa rajoitteita”

 1. Maarit Ravantti

  Moikka

  Nämä sun kirjoitukset ovat ihan sairaan hyviä ja kirjoitustyyli on mitä parhain. Nauranut olen monesti!!Kiitos näistä!

  Mulla on Oonalta pommeja, joiden kanssa harrastetaan näyttelyjä. Näistä blogiteksteistä saa hyviä vinkkejä oman käytöksen ja ajattelun muokkaamiseen suhteessa koiriin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitus uusista kursseista

Julkaisemme uusia kursseja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tilaamalla ilmoitukset saat sähköpostiisi ensimmäisten joukossa tiedon uusista, sinua kiinnostavista kurssista.

Ilmoitukset tilaamalla annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Rekisteriselosteen mukaisesti. Tutustu Rekisteriselosteeseen.

Haluan ilmoitukset uusista kursseista
Vieritä ylös